Fecske Úti TagóvodaTagóvoda vezető: Havellant Melinda


Az intézmény 225 engedélyezett férőhellyel, 9 csoporttal, 19 óvodapedagógussal, 9 dajkával, és 3 fő pedagógiai asszisztenssel rendelkezik.

Óvodánk Gyöngyös egyik legszebb területén, a Kálváriaparton, lakótelepi emeletes házak és családi házas övezet találkozásánál fekszik. Előnye a zöldövezeti jelleg, a tiszta levegő - a közúti forgalom és az ezzel járó szennyeződések nem érintik. Homokozók, fedett teraszok, mozgásfejlesztő játékok, ivó kutak, párakapu, sok-sok fa, bokor, virág található hatalmas udvarunkon. A sík és dombos talaj segíti a gyermekek mozgásfejlődését, megteremti a változatos tevékenységek végzésének lehetőségét minden évszakban, még télen is - csúszkázás, szánkózás. Igyekszünk folyamatosan korszerűsíteni, parkosítani.

A külső világ tevékeny megismerése kiemelt szerepet kap nevelőmunkánkban. Szakmai tapasztalattal, gazdag módszertani gyűjteménnyel, speciális eszközökkel rendelkezünk. Előnyben részesítjük a több érzékszervvel történő egyéni megtapasztalást, a környezettudatos magatartás alakítását, a környezet és természetvédelem csíráinak elültetését, a fenntarthatóságra nevelés elveit hangsúlyozzuk: a szelektív hulladékgyűjtésben, az újrahasznosításban, a takarékos szemléletmód kialakításában aktív résztvevők a gyermekek és szüleik. Szakvizsgázott környezeti nevelő segíti munkánkat. Veteményeskertünkben, fűszerkertünkben a gyermekek ismerkednek a növényekkel, felhasználásukkal, a növényápolással. Madárbarát óvodaként, minden gyermekcsoport ablaka alatt madáretető van, melynek téli vendégeit megcsodálhatják a gyermekek.

Saját, megújult, korszerű konyhánk biztosítja a gyermekek változatos, életkoruknak megfelelő étkezését.

Udvarunk ligetes részén a lábboltozati problémák megelőzésére érzékelő - "mezítlábas" ösvényt alakítottunk ki különböző természetes anyagok felhasználásával.

Önkormányzati és pályázati források segítségével, óvodánk teljes körű felújításon esett át az elmúlt években. A gyermekek így sokkal korszerűbb, egészségesebb környezetben tölthetik a mindennapi óvodai életet.

A speciális tornaszerekkel jól felszerelt tornaszobánkban az egészséges életvitelt alapozzuk meg, biztosítjuk a sokoldalú mozgásfejlesztést. Beosztott heti rend szerint, rendszeresen tartózkodnak a gyermekek parajdi sóval feltöltött só szobánkban.

Célunk, hogy a gyermekek jól érezzék magukat óvodánkban, boldogan, tartalmasan teljenek napjaik, sikerélményben legyen részük. Szeretetteljes, családias környezetben segítjük, hogy kibontakozzanak egyéni készségeik, képességeik, melyeket tudatosan tervezett, játékos tevékenységekkel fejlesztünk. A tehetségígéreteket segítjük, támogatjuk és megteremtjük a további fejlődés lehetőségét.

Élményekben gazdag óvodai életet szervezünk: tapasztalatszerző séták, kirándulások, vízhez szoktató tanfolyam, színház, mozi, hangverseny, múzeum- könyvtár- iskolalátogatás, gyermekhét, projektjeinkhez kapcsolódó szülők által felajánlott helyszínek, tevékenységek, szüreti vásár, Adventi készülődés, egészséghét, „Fecskeavató” stb. Kiemelten kezeljük a hagyományápolást, mely megjelenik a különböző programjainkban, illetve a különböző ünnepi eseményekre való előkészületekben is.

Nevelőtestületünk felkészült, innovatív, jellemző a folyamatos önképzés. Évente ellátogatunk más települések óvodáiba tapasztalatcsere, szakmai megújulás céljából.

Napi kapcsolatban vagyunk a családokkal az együttnevelés, a gyermekek harmonikus személyiségfejlődése érdekében. A család és óvoda kapcsolatát nyílt napok, közös programok szervezésével erősítjük évente több alkalommal. A szülői igényeket figyelembe véve délutánonként különböző foglalkozásokon vehetnek részt a gyermekek többek között; ovi foci, angol, néptánc, roki, szivacs kézi, hittan.

Óvodánkban a „Gyöngyösi Fecskefészek Alapítvány” működik, melynek bevételét játék- és eszközállományunk bővítésére, kirándulásokra fordítjuk.

Nyitva tartás: 6:30-17

Jó gyakorlat -Föld nap*
Jó gyakorlat -Az én városom*

Kompetencia film

TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-0250 *PDF.file*

TÁMOP 3.1.7-11/2 *PDF.file*
(* Megtekintéséhez Microsoft PowerPoint program szükséges!)